Megosztás:www.iwiw.huwww.facebook.huwww.twitter.com

Vákuumcsöves

A vákuumcsöves napkollektor éves viszonylatra vetítve lényegesen hatékonyabban hasznosítja a napenergiát (kb. 30%-al), mint a síkkollektor. Ennek fő oka az, hogy a cső felülete hatékonyabban nyeli el a szórt fényt, mint a síkkollektor. 12 hónapos használatra vetítve a vákuumcső ajánlott, a tavasztól őszig tartó időszakos használatra pedig a síkkollektor. Tehát nyári használatú üdülők melegvíz- ellátására, kültéri medencék fűtésére síkkollektoros rendszert javaslunk, ellentétben családi házak, egész évben használt építmények (szállodák, üzemek) melegvíz-ellátására, fűtésrásegítésére pedig vákuumcsöves napkollektor rendszert. Természetesen bármelyik rendszert is választja, a működés alapvető feltétele a napsütés. A mai kollektorok, legyenek akár sík-, akár vákuumcsövesek, jellemzően legalább 30 év élettartamúak, jól ellenállnak az időjárási körülményeknek, még bizonyos szintig jégverésnek is.
A vákuumcsöves napkollektorokA ma gyártott, és rendszerbe állított vákuumcsöves napkollektorok már a kollektorok harmadik generációját képviselik, elég jó ár-érték arányúak, mindenképpen számbeveendő lehetőségként merülnek fel, legyen szó akár új épületek vízellátásáról, fűtéséről, vagy akár meglevő rendszerek korszerűsítéséről.
A duplafalú vákuumcső felépítése igen egyszerű: egy 58mm átmérőjű csőben helyezkedik el egy másik, 47mm átmérőjű belső üvegcső, melynek külső felületén található egy hőelnyelő réteg. A két üvegcső között légüres tér, vákuum van. Mivel a vákuum nagyon jó hőszigetelő, így a napkollektor belső csövében termelődő hő hővesztesége minimális. Ha megérinti egy üzembe állított vákuumcső külsejét, azt tapasztalja, hogy az majdnem ugyanolyan hőmérsékletű, mint a környezete, miközben a vákuumcső belsejében akár 200 °C is lehet!!! A vákuumcsövek hőátadó közege egy speciális fagyálló folyadék (propilén-glikol), amely nem mérgező, mivel egy esetleges szivárgás esetén a folydék bejuthat a vízellátó rendszerbe.
A vákuumcsöves napkollektor nagy előnye az, hogy nem csak sugárzó napsütésben képes energiaszolgáltatásra. Ez úgy lehetséges, hogy a napsütés a nap állásától függetlenül a csövek felületének valamelyik részét mindig éri, mintegy körbejárja azokat, így a kollektor állandóan képes teljesítmény-leadásra, sőt a csövek tükrözéséből adódóan kb. 45° beesési szög esetén a teljesítmény még nagyobb is, mint például a déli órákban!

 
Friends link: http://www.willemhartman.nl http://www.hadesign.nl http://www.backtomusicevents.nl http://www.houseofwax.nl http://www.houseofwax.nl https://www.cowinter.com